Má můj pes potravinovou alergii?
Zdá se, že v posledních deseti až patnácti letech došlo k rapidnímu nárůstu potravinových alergií a intolerancí u psů.
Zjištění potravinové alergie je dlouhé - neexistuje žádný jednoduchý test.
Co to vlastně je?
Nesnášenlivost krmiva je souhrnný pojem, který zahrnuje jak skutečnou alergii na krmivo, která je způsobena poruchou imunitního systému, tak nesnášenlivost krmiva, při níž imunitní systém nehraje žádnou roli. Nesnášenlivost krmiv je způsobena reakcemi na určitá krmiva, které mohou být kdykoli znovu vyvolány, ale nejedná se o imunologickou reakci. Dobrým příkladem je nesnášenlivost laktózy, která může vést ke svědění kůže a/nebo žaludečním a střevním potížím. Tato nesnášenlivost nemá nic společného s imunitním systémem, ale s nedostatkem trávicího systému štěpícího laktózu.
Alergie na potraviny je naopak přecitlivělost imunitního systému na látku, která je ve skutečnosti neškodná. Jakmile se imunitní buňky dostanou do kontaktu s touto konkrétní látkou, chovají se tak, že vyvolávají prudké zánětlivé reakce. Předpokladem však je, že imunitní systém již s touto látkou alespoň jednou přišel do styku. To může vést k senzibilizaci imunitního systému na tuto látku a následné kontakty s ní mohou vyvolat alergickou reakci. Potravinová alergie se může vyskytnout u psů od 5 měsíců věku. Teoreticky mohou psi reagovat na jakékoli krmivo nebo složku krmiva; nejčastěji alergické reakce vyvolávají zcela přírodní složky, jako je hovězí maso, kuřecí maso, sója, vejce nebo mléko.
Zajímavé je, že podezření padá na sacharidy: právě sacharidy jsou mnohem častěji specifickým spouštěčem alergických příznaků – zdá se, že reakce vyvolávají bílkoviny obsažené v některých sacharidech - takže problémem může být kukuřičná nebo pšeničná bílkovina. Příčinou alergických reakcí jsou velmi zřídka také konzervační látky, barviva a další přídatné látky: Jejich úloha jako přenašečů je v humánní medicíně také velmi kontroverzně diskutována. V zásadě může docházet ke zkříženým alergiím, protože zvířata reagují na látky, které jsou podobné původním alergiím: Alergie na hrách proto může souviset i s nesnášenlivostí luštěnin, jako je sója, čočka nebo fazole.
Klinický obraz
Potravinová alergie se může vyskytnout od čtvrtého nebo pátého roku života u každého psa jakéhokoli pohlaví a u každého plemene nebo míšence, i když se zdá, že některá plemena jsou postižena častěji než jiná. Postiženi jsou například boxeři, west highland white teriéři, labradoři, kokršpanělé, dalmatini, němečtí ovčáci, zlatí retrívři, rhodéští ridgebackové, mopslíci a francouzští buldočci.
Příznaky se liší, ale obvykle se omezují na dermatologické příznaky, jako je svědění s kožními lézemi nebo bez nich. V pokročilejších stadiích se objevuje také svědění uší, tlapek, třísel, podpaží a okolí očí a tlamy. Svědění je obvykle trvalé a není sezónní, ale může být různě silné. Opakující se oboustranný zánět ucha by měl být vždy považován za potravinovou alergii.
Třetina až polovina alergiků na krmiva trpí také zažívacími potížemi, které se projevují především průjmem nebo plynatostí.Výhody EPA a DHA
EPA a DHA jsou účinným doplňkem stravy vašeho psa. EPA má protizánětlivé účinky a podporuje imunitní systém vašeho psa. DHA je životně důležitá pro zdraví očí, mozku a nervového systému.
Co se stane, když má váš pes nedostatek EPA nebo DHA?
Nedostatek EPA může u zvířat způsobovat deprese. Nedostatek DHA je spojován s kognitivními problémy. Dalšími příznaky nedostatku omega-3 může být matná nebo špatná srst, suchá nebo šupinatá kůže, alergie, pomalé hojení ran, nebo ušní infekce.
Je jasné, že váš pes rozhodně potřebuje omega-3 mastné kyseliny ve stravě, ale jaký je nejlepší rybí olej pro psy?
To je bohužel další otázka bez jednoduché odpovědi. Než se pokusíte najít nejlepší rybí olej pro svého psa, musíte si přečíst o jeho nevýhodách ... a některých alternativách.
Diagnostika
Veterináři často doporučují ke zjištění alergie krevní test, ale jeho význam je velmi nízký: krevní test pouze ukazuje, že psí tělo někdy v minulosti "nějak" reagovalo na určitou látku - taková reakce však nemusí vždy vyvolat alergii. Na základě příznaků také nelze učinit závěr o potravinové alergii, protože dermatologické problémy mohou mít mnoho různých příčin. Diagnóza "alergie" je dlouhý a zdlouhavý proces a lze ji stanovit pouze pomocí eliminační diety, při níž se přísně vynechá vše, co by mohlo vést k příznakům.
Eliminační diéta
Vyloučení všech možných alergenů je v diagnostice potravinových alergií základem. Kromě vody a několika vybraných složek potravy, o kterých si pes může být jistý, že s nimi nikdy nepřišel do styku, nesmí pes jíst nic jiného po dobu nejméně čtyř, nejlépe deseti týdnů. Také žádné pamlsky, žádná psí zubní pasta, žádné žvýkací kosti, žádné bylinky, žádné zbytky ze stolu a rozhodně žádné jídlo od jiných psů, koček nebo ježků. Při přípravě pokrmu je třeba vyloučit všechny přísady, které by mohly způsobit zkřížené alergie. Mezi typické složky eliminační diety patří koza, klokan, sob, bizon, sladké brambory, topinambur, pastinák nebo amarant. Pokud je krmivo domácí výroby, můžete si být jisti, že pes v něm opravdu nemá nic jiného než povolené suroviny. Bohužel hypoalergenní krmivo od veterináře může někdy obsahovat složky, které nejsou uvedeny na obalu, jak ukázaly různé studie. V hydrolyzovaných potravinách jsou složky bílkovin rozloženy tak, že je tělo již nedokáže rozpoznat jako bílkoviny.
Doma připravená strava samozřejmě většinou nebývá příliš vyvážená, ale u dospělého psa staršího dvou až tří měsíců to ještě není problém.
V případě psů z útulku pro zvířata nikdo neví, s jakými látkami již přišli do styku: V tomto případě je krevní test docela praktický, protože můžete zjistit vhodné složky pro eliminační dietu.
Pokud příznaky při eliminační dietě úspěšně vymizí nebo se alespoň výrazně zmírní, zahájí se tzv. provokační dieta. Nyní musíte zjistit, na které potraviny je pes alergický a které snáší dobře. K tomu vždy přidejte do eliminační diety další složku, například rýži nebo kuřecí maso, a sledujte, zda se u psa znovu objeví příznaky. Tyto příznaky mohou trvat od několika hodin až po několik dní, proto byste měli novým složkám vždy dát tři až čtyři dny na to, aby se u nich objevily jakékoli příznaky, jinak budete zmateni. Pokud tedy pes po několika dnech nevykazuje na kuřeti žádné příznaky, může se v budoucnu do misky vrátit. Pokud se příznaky znovu objeví, víte, že kuřecí maso bylo nadobro vyloučeno.
Pokračujte tímto způsobem s dalšími a dalšími různými přísadami, dokud nenajdete dostatek kompatibilních potravin, abyste pro psa vytvořili vyvážené krmivo. To je důležité, abyste se dlouhodobě vyhnuli příznakům nedostatku.
Závěr
Potravinové alergie jsou obvykle založeny na neschopnosti psa vyrovnat se s (určitými) bílkovinami.
Většina psů reaguje kožními příznaky, ale postižen může být i trávicí trakt.
Krevní test není vhodný pro stanovení diagnózy. Ke spolehlivé diagnóze vede pouze vylučovací dieta a následná provokační diagnóza.
U normálních, zdravých psů by se "speciální" zdroje bílkovin měly z krmiva vynechat, aby měl pes v případě alergie "v rukávu" zdroje bílkovin, které nikdy v misce neměl.
Je rozumné navyknout psa nebo jeho střeva na různé potenciální alergeny a nepodávat pouze jedno krmivo. Zvykání psa na různé složky trénuje trávicí trakt a imunitní systém.